Vidéki ház padlófűtéssel? Igen!

Kit nem vonz a vidéki élet? Még ha nem is a teljes kiköltözésre, azért valljuk be, néha igazán kellemes egy kicsit a természet közelében lenni, szántőföldek mellett autózni, kiszakadni a hétköznapok stresszéből és nyüzsgéséből. A természet közelsége és egy kis lelassulás mindenkire ráfér néha, aki a hétköznapok pörgésében nem tud elég időt szánni magára.

Ha az ember vidékre megy egy nagyvárosból, mindig hatalmas nyugalom árasztja el. Nem kell nyomorogni a tömegközlekedésen, nincs nincsen második utcasarkon kosz és büdös. És egy pipaccsal benőtt föld látványa lélegzetelállítóan gyönyörű, az ember úgy érzi, kárpótolja minden elvesztegetett percért.

Éppen ezért, érdemes lehet egy házat venni vidéken, ahova néha el lehet menni kikapcsolódni. Aztán majd a nyugdíjas éveinkre, mikorra már meguntuk az állandó pörgést, oda is lehet költözni akár. A vidéki házak ára egyébként is messze a fővárosi szint alatt van. Így teljesen megéri, és remek befektetési lehetőség is.

Ha már az ember hétvégi házat vesz, érdemes azon is legondolkozni, hogy a felújítás mellett a fűtési rendszerre is áldoz egy kicsit. Mert egy korszerű fűtés igen csak megdobhatja az ingatlan értékét. Ugyanakkor ha körültekintően választ az ember, még a komfortérzete is nőhet, ami ugye szintén nem utolsó szempont, ha pihenni akarunk.

A régi konvekciós, gázos fűtéseket folyamatosan ellenőrizni és karbantartani kell. Ez rengeteg időt és energiát emészt fel. Ugyanakkor, a régi fűtések egy idő után még veszélyessé is válhatnak, ha nem megfelelően bánunk velük, vagy csupán az idő vasfoga miatt.

Padlófűtés

Na de, milyen fűtést is érdemes beszerelni egy új házba? Hát elektromos padlófűtést! A padlófűtésnek számtalan előnye van és rengeteg pozitív lehetőség rejlik benne. Tényleg megéri ilyen típusú fűtésre váltanunk, még akkor is, ha esetleg nem gondolkozunk vidéki házon.

Először is, az elektromos padlófűtés egészségesebb. Hogy miért? Mert nem keringeti a levegőt a rendszer, és ezzel együtt a por és a különböző allergének, mint például a pollen, sem fog szállingózni a levegőben. Mondanom sem kell, ennek minden pollenallergiás és asztmás nagyon örül. De nem csak ők, hanem mindenki más is, hiszen a por belégzése senkinek nem tesz túl jót.

Nem fogunk felfázni, nyugodtan sétálgathatunk majd zokniban vagy mezítláb, hiszen a meleg pont a talpunkra jön. A gyerekeket is lehet hagyni a földön játszani, mert nincsenek kitéve a beton vagy a padló által megtartott hidegnek.

Nincs veszélye a szénmonoxid kibocsájtásnak, hiszen nem történik égés, így kisebb egészségügyi kockázatnak vagyunk kitéve. Alacsonyabb üzemeltetési hőmérsékleten működik, tehát nem kell attól tartanunk, hogy egy rossz pontra nyúlva megégetjük magunkat.

Aztán, komfortosabb is. Egy hűvös, téli reggelen, amikor azon gondolkozunk, miért is kell kimásznunk az ágyból, nem kell a hideg talajra lépnünk. Kellemes meleg fog fogadni minket. De ugyan ez igaz tusolás vagy fürdés után is.

Az elektromos padlófűtés egyenletes meleget jelent a szoba minden pontján. Nem kell egy adott helyen kuporognunk ha fázunk, mert a hő a helyiség miden pontjából jön. Ez is kényelmesebb a lakóknak.

Takarékosabb is, hiszen kevesebb meleg fog elveszni. Mivel nem a levegő melegedik fel közvetlenül, hanem a rendszer sugárzó hővel működik. A meleg nem fog kiszökni az ablakon, vagy egy elégtelen hőszigetelésen, hanem megmarad, mert a falak sokkal könnyebben megtartják. Ez az oka annak is, hogy alacsonyabbra is elég csavarni a termosztátot, ugyanahhoz a hőérzethez.

De mis az a sugárzó hő? Nehéz elképzelni, hogy nem a levegőből kapjuk majd a meleget, hanem közvetlenül a talajból. De ha belegondolunk, a Nap is így működik. Ezért érezzük melegebbnek a napsütést mint az árnyékot, mert közvetlenül minket ér a hősugárzás, és nem a már felmelegített levegőből vesszük át. Persze, a levegő is melegszik, de azt már a talajról visszacsapódó hő okozza. Tehát a padlófűtés is így működik.

A padlófűtésünkre szinte bármilyen burkolatot tehetünk, Még alapozni sem kell, mert közvetlenül fektethetjük szerelőbetonra is. Ezért nincs olyan helyiség, ahonnan ki kellene hagynunk a technológiát. Hiszen ugyanolyan hatásos a nappali laminált parkettája alatt, mint a fürdőszoba csempéje alatt. Sőt, még kültéren is alkalmazható. Vannak bizonyos mezőgazdasági területek, amelyek most is használják.

Ami még egy fontos szempont lehet, az az, hogy az egész rendszer rejtett. Így praktikusabb térkihasználásra tudunk törekedni. Nem kell nagy és ormótlan fűtőtesteket kerülgetnünk, amik alatt megáll a por, és nehezen lehet takarítani. Egy kisebb lakásba ezért jobb választás lehet a padlófűtés.

Ár

A legfontosabb dologra még nem is tértem ki. Ez pedig az elektromos padlófűtés ár. Olcsóbb beszerelni mint a legtöbb rendszert. Nem kell falat vésni vagy cső rendszert kialakítani, pusztán lefektetik a fűtő szőnyegeket a burkolat alá. Ilyen egyszerű az egész!

De mégis mit kell belekalkulálni az árba? A dolog úgy néz ki, hogy kérünk egy elektromos padlófűtés ár ajánlatot ezen a linken. Ez után tudunk időpontot egyeztetni, hogy mikor fognak tudni kijönni felmérni a terepet a szakemberek. Ez a lépés nagyon fontos! A padlófűtés pontos tervezést igényel, ugyanis a szőnyegekből nem lehet levágni, és átfedés sem lehet közöttük. Szerencsére ezt mind kiszámolják nekünk.

Meg kell nézni, hogy mik azok a berendezési tárgyak, amik alá nem lehet, és nem is szükséges padlófűtést rakni. Ilyen például a kád, a beépített szekrények, vagy a wc. Ezért pontosan körbe kell mérni hogy mekkorák ezek a tárgyak és hogy hol találhatóak. Fontosak ezen kívül még a fal méretei, az elektromos hálózat kapacitása és az elektromos nyomvonalak kialakítása. Ezt mind elvégzik a szakemberek.

Ha ezzel megvagyunk, fogunk kapni egy pontos elektromos padlófűtés árajánlatot, ami már tartalmazza a beszerelés díját is. Ez után lehet megrendelni a szőnyegeket és kezdődhet a beszerelés. És ennyi az egész! A mesterek és szerelők kedvesek és korrektek szoktak lenni, a lebonyolítás pedig egyszerű.

És ami még egy fontos spórolási szempont, az az, hogy nem kell ellenőrizni és karbantartani a rendszert. Mert úgy vannak kialakítva a szőnyegek, hogy amorf fémötvözetet használnak, ami különleges kopásálló tulajdonságáról híres. Tehát nem kell attól félni, hogy rövid használati idő után tönkremegy a fűtésünk.

Tehát ha komfortos lakást szeretnénk, mindenképpen érdemes az elektromos padlófűtés mellett döntenünk. Ezt a döntést nem lehet megbánni! Ahogy a vidéki életet sem. Hiszen rengeteg lehetőség tárul elénk, ha kiszakadunk a hétköznapok fogságából, és végre nyugalomban relaxálunk egy kicsit, távol a forgalom zajától.

Egy vidéki ház sokat segít abban, hogy levezessük a stresszt, így a teljesítményünk is jobb lehet. Hiszen néhány nap pihenés után, sokkal nagyobb kedvvel és nagyobb teherbírással állhatunk vissza a szürke hétköznapok feladataiba.