Olcsó napelem?

Nem tudom, mennyi ideje laktunk már külföldön, amikor apa végre vissza tudta vásárolni a magyarországi telkünket. Hatalmas, földművelésre is alkalmas telek volt, amit el kellett adnunk, amikor én megszülettem. Sajnos mindketten elveszítették az állásukat, mármint a szüleim közül. Aztán külföldre mentünk, hogy olyan munkát találjanak, amelyből meg tudnak élni. Szóval eladták a telket, amikor én kicsi voltam, baba, de egész gyerekkoromban, amelyet Ausztriában töltöttünk, hallgattam a történeteket és néztem a képeket a régi, szeretett telekről. Szóval bennem is meg volt alapozva drága szüleim által a vágyakozás haza. Kisbabaként olyan sztorikat meséltek, hogy tündérek laknak a padláson a kis téglaházban. Nagyon sokáig tényleg azt gondoltam, hogy azok a tündérek valóban ott vannak, és várnak rám, néha arra ébredtem éjjel, hogy valaki csilingelő hangon szólít, hogy Anna, hazavárunk. Igazán szerettem erre gondolni, boldog voltam, ha arra gondoltam, hogy van egy hely valahol, amit otthonnak nevezhetek, amit a szüleim távolságtartás nélkül imádnak. Néha borozgattak esténként, és arról beszélgettek, milyen csodálatos lesz majd, ha összejön a pénz, és újra ott lakhatnak majd. Mennyi mindent tervezgettek! Hogy fogják majd fölújítani, összerakni ismét otthonná a lényegében mindig is otthonnak nevezett otthont. Hogy milyenek lesznek a falak, hogyan fogják kiverni a fürdőszobában a felesleges falat, és melyik házrészből fognak majd gyerekszobát alakítani.

A legnagyobb kérdés a napelem rendszer kiépítése volt a tetőre. Apa és anya rajzolgattak, tervezgettek, nagyon szerették volna, hogy összejöjjön a dolog. Apa mesélte, hogy az ő szülei fizikusok voltak, és előre megmondták annak idején, amikor ő gyermek volt, hogy egyszer létre lesz hozva egy rendszer, nem is olyan soká, amely a nap energiájából fog majd hőt termelni az emberek otthonában. Mindkét szülője Tesla rajongója volt, szóval valahol érthető volt a jóslat és a rajongás a téma iránt. Mindenesetre anyáék utána olvastak elég alaposan a napelem rendszerek világának, a kedvenc oldaluk a napelemesrendszerek.info volt, mert ott minden szükséges tudást meg tudtak szerezni a napelemről.

Apa azt mondta, ha egyszer napelemek lesznek a tetőn, az én lábam sem fog fázni többé, mert azok olyan csodatalálmányok, amelyekkel nem lehet beengedni a hideget a lakásba. Úgy magyarázta, amikor kicsi voltam, hogy a napelem Isten keze, amely kicsavarja a napból a napsugarakat, és a meleget a háznak adja. Az összes ilyen természeti jelenséget így beszélt el, magyarázott meg, az esőt a madarak csipkedték ki a felhőkből például. Szóval izgatottan vártam, mikor gyűlik össze a pénz, mikor fogunk végre hazaköltözni, az igazi otthonunkba. Anyáék először a napelem rendszerre tették félre a pénzt – azt mondták, annak hiányával semmit sem érne a ház. Végül, amikor összejött a nagy összeg a házra, csak az a pár millió hiányzott, amit a napelemre szántak… így fel kellett adniuk a napelem rendszert, hiszen nagy volt a verseny, mások is rálicitáltak arra a csodás telekre, régi otthonunkra. Szóval a ház megvolt, de a napelemre nem maradt pénzük. Legalábbis ezt hitték!

Az utóbbi években ugyanis roppant módon lement a napelem rendszer ára, a cégek belátták, hogy ez a környezetkímélő energiafelhasználás új kapukat nyithat, és minél többen élnek a lehetőséggel, nekik annál jobb. Szóval végül lett napelemünk is, és most az álomotthonunkban élünk!