Olcsó, környezetkímélő, gyors közlekedés a termőterületek bejárására – Mi az?

50 köbcentis motor jogosítvány

Mi lenne? Kismotor!

A szüleimnek amióta az eszemet tudom segítenem kell a mezőgazdasági munkákban. Kicsiként nekem is ki kellett mennem a munkásainkkal a földekre: betakarítottunk, ültettünk, szántottunk-vetettünk, mindig ami kellett. Ma már mi kezeljük a férjemmel a földeket és a mi gyerekeink segítenek benne. Persze azóta rengeteget modernizálódott a gazdaságunk. Időnként nem is szükséges, hogy mi is kimenjünk, de ha valamit felügyelni kell, vagy fontos, hogy jelen legyen a családból valaki, akkor megyünk. A nagyobbik fiam sokat segít ebben, főleg most, hogy nekem rengeteget kell bejárnom Pestre, csakhogy ő még nem vezethet, mert 16 éves. Így jutottunk arra a döntésre, hogy le kéne tennie a jogosítványt kismotorra (ami a témában jártasak szerint az 50 köbcentis motor jogosítvány).

A férjemnek jutott eszébe, persze az első gondolata az volt, hogy majd ő megtanítja a gyereket az autóvezetésre. “A házunk és a termőterület között nem lehet baja!”- mondta.. Na ezt a remek ötletet hamar lesöpörtem az asztalról. Viszont a kismotor nekem is nagyon tetszett. A gyerek amúgy is tervezte, hogy motoros lesz. Nem tudom, minden ennyi idős gyereknek vannak-e ilyen vágyai, de a mi családunkban sok a motoros, viszont nem árt kicsiben kezdeni.

A döntés megvan, cselekedjünk!

Szóval felmentem a https://motorjogositvany.com/kategoria/am-50-kobcenti -ra, mert azt mondták a motoros rokonok, hogy itt találom meg az összes hasznos infót egy helyen, sőt, kuponokat is letölthetek, hogy összességében azért olcsóbban jöjjünk ki a dologból. Az első mondat, amit itt látok: “Minden, amit tudnod kell az 50 köbcentis motorjogosítványról”. Csúcs! Ez kell nekem!

Ezek szerint amit és “kismotornak” hívok, az lenne a max 50 köbcentiméteres hengerűrtartalommal bíró motor, vagy ha elektromos, akkor max 4kW. Ezzel persze nem lettem sokkal előrébb, de lejjebb megmagyarázzák, hogy egy ilyen járgány legfeljebb 45 km/h-val “száguld”. Számomra ez volt a nap híre, remélem a kisfiamnak sem lesz vele gondja, de egyelőre biztos, hogy nem engedek neki többet. Mellesleg nem csak én, hanem a törvények sem, hála az égnek. Ahhoz, hogy a fiam vezethessen ilyet, az itt leírtak szerint AM kategórájú jogsi kell neki. Ezt már egy 14 éves is leteheti. Kell hozzá egy KRESZ, elsősegély, majd pedig egy forgalmi vizsga és már meg is van az 50 köbcentis motor jogosítvány. Tulajdonképpen, mivel a vizsgafelkészítő elméleti anyagot online is elsajátíthatja, akár ma is jelentkezhet és elkezdheti a tanulást. Remélem, hogy szorgalmasan csinálja majd, mert érdekli és belátja, hogy az ő érdeke, hogy átmenjen. A vizsgák amúgy nem a kedvencei, dehát kinek azok… egy 16 évest ezzel a szóval elég könnyű kikészíteni 😀

Az 50 köbcentis motor jogosítvány mellé, ha friss a jogsi, kedvezményes motoros felszerelés is jár a linken. Az biztos, hogy erre a lehetőségre is lecsapok és úgy felöltöztetem a gyereket a motorozáshoz, hogy alig lásson ki a védők alól! Tudom, hogy 45 km/h nem sok, de azért sérülést egy biciklivel is tud szerezni, úgyhogy jobb, ha vigyáz magára. Ahogy azt mondani szoktuk mi, édesanyák, ha összetöri magát, még meg is verem! Viccet félretéve, tényleg nagyon fontos a védelem és a biztonság. Már most aggódom miatta, de tulajdonképpen már egy kisebb felnőtt és ezzel már egy lépést tehet a saját élet felé.