Nehéz a kapálás motoros kabátban

Megtermelni saját magadnak, magatoknak az ételt nincs is annál szabadabb érzés. Ezért szeretem a kis tanyánkat, mert csendes és a nincs aki parancsol. Jó érzés tudni, hogy nem más malmára hajtom a vizet, hanem a saját megélhetésemmel játszok, ha a napi teendőket nem végzem el. Mert hajnalban a baromfiakt meg kell etetni, a földművelés pedig nem két perc, ha zamatos lédús terményt szeretne az ember! Apám szeme fénye volt a földünk, mióta eltávozott én gondoskodok mindenről, mindenkiről, hisz a legnagyobb fiú szerepe ez a családban.  Édesanyámat, vagy húgai nem küldhetem ki ekével szántani…

Félreértést elkerülve, nem csak földművelésből áll az élet, hanem, úgy havi rendszerességgel a rokonság is el szokott jönni látogatóba és akkor élünk csak igazán. Hosszas közös családi eszmefuttatások étkezések közben, aztán klikkesedés gyerek és felnőtt csoportokra. Gyerekkoromban unokatestvérem volt a legjobb barátom, így amikor nálunk voltak, vagy mi mentünk hozzájuk, állandóan bunkert építettünk, kalózosat játszottunk vagy éppen a kiosztott feladatot helyeztük át fejben más színtérre és már is nem volt olyan nyögvenyelős elvégezni. Ahogy telt-múlt az idő, valahogy elhagytuk a képzelgést és a való világban kerestünk újabb izgalmakat, ezért lett a fő hobbink a motorozás.

Unokatestvérem kapott először egy motort, méghozzá egy Simsont! 17 év körül járhattunk, de abban biztos vagyok, hogy abban az évben, amikor a kétkerekű a birtokunkban volt, nem túl sokat érte a lábunk a talajt. Pöfögtünk erre is, arra is, milliószor körbe a tanyán és környékén. Rá két évre én is vásároltam egy robogót. Onnantól már közösen tudtunk száguldozni.

Mára a helyzet annyiban változott, hogy már jóval nagyobb teljesítményű fémparipákon ülünk és szenvedélyünk az igényes megjelenés. Ez alatt azt értem, hogy követjük a motoros divatot és próbáljuk a legfrissebb és a legjobb minőségű ruházatot magunkénak tudni. Ezt az elején nehéz volt kivitelezni, mert a környéken nincsen motoros bolt, így rendelni kell az árut. Már van, egy jól bevált oldal ahonnan bármikor szívesen rendelek, mert gyors a kiszállítás, nagyon jó márkákat árulnak és az árakat is alacsonyan tartják. A legfontosabb, hogy még ide a kis tanyára is kiszállítanak, még akkor is, ha csak egy darab motoros kabátot rendelek. Sok motoros webáruházat próbáltam, de a fentebb említett tulajdonságai miatt és korrektségük miatt megmaradtam egynél.

A motoros kabátról jut eszembe az a történet, amit unokatesó mesélt. Egyszer leugrottak hozzá a városi motoros haverok. Vetési időszak volt, így a földet kellet felszántani, ezért befogta a leérkezőket dolgozni, hogy kapálják fel a kis veteményest, amíg ő a nagyobb földet forgatja át rotációs kapával. Persze, a haveroknál nem igazán volt váltó ruha, így a szűk motoros dzsekiben elég hosszan és nehezen ment a munka. Hamar le is izzadtak és a szerelésük is elég saras lett. Nem maradt a munkájuk bér nélkül, mert a napvégén megkapták a jó söritalt és egy kiadós lakomát! Az éjszakát a tanyán töltötték, hisz ittasan nem lehet vezetni! Másnap kicsit letakarított ruházattal indultak haza, de még így is úgy nézett ki a brigád, mintha krossz motoros csapat lenne.

Más kárán tanul az ember. Ebből megtanultuk azt, hogy teljes felszerelésben, ami motorra tökéletes, az a földekre nem!