Napelemmel könnyebb az élet, legyen szó házfenntartásról, vagy mezőgazdaságról

Manapság egyre gyakrabban hallani arról, hogy a megújuló energiáké a jövő és éppen ezért érdemes minden cégnek és magánembernek is belevágnia. Több olyan cikket is olvastam már az interneten, amiben arról írtak, hogy a mezőgazdasági szektorban is egyre több cég és termelő dönt úgy, hogy napelemeket telepített az épületeire, mert azzal hosszútávon sokat lehet spórolni. Persze mindez nem csak az agrár szektorra igaz, hanem rengeteg más szektorra is, de mivel hozzám ez áll a legközelebb, csak erről tudok nyilatkozni.

Arról is olvastam már egyszer, hogy az autógyártók már azon is gondolkodnak, illetve el is kezdték már fejleszteni, hogy elektromos autókra napelemeket tesznek, hogy azokat ne csak hálózatról, hanem természetes forrásból is tölteni lehessen. Érdekes, de tagadhatatlanul kreatív ötlet. Egyelőre megtippelni sem tudnám, hogy ez mikor fog széles körben is elterjedtté válni, de lehet, hogy tíz év múlva már teljesen természetes és megszokott dolog lesz, hogy az emberek napelemes autókkal járkálnak. Ebből kiindulva még az is lehet, hogy egyszer odáig is eljut a technika, hogy elektromos és napelemes traktorok és kombájnok is lesznek. Bármennyire furcsán hangzik is ez első hallásra, szerintem egyáltalán nem megvalósíthatatlan elképzelés. Ha én már nem is, de az utánam jövő generáció talán már megtapasztalhatja, hogy milyen érzés napelemes traktort vezetni. Biztos izgalmas lenne, adott esetben én is szívesen kipróbálnám.

Na de hagyom is ezt az álmodozást, egyelőre inkább arra fókuszálok, ami valóban létezik és elérhető is. Nem véletlenül hoztam fel a napelemek témáját, hiszen az utóbbi hónapokban nagyon foglalkoztat a téma. Egyre komolyabban gondolkodom azon, hogy érdemes lenne napelemeket szereltetni a családi házunkra. Na jó, talán a puszta gondolkodásnál már előrébb is vagyok egy lépéssel, hiszen már elkezdtem spórolni a projektre. Ha minden jól megy, akkor már idén megtapasztalhatom azt, hogy milyen érzés környezettudatos házban élni.

Az egész akkor kezdődött, amikor tavaly nyáron olyan szállodában nyaraltunk a családdal, aminek a tetején, sőt, a kertjében is voltak napelemek. Sokak szerint nem nyújtanak a napelemek esztétikus látványt, szerintem viszont kifejezetten jól néznek ki. Bármilyen épületet modernné tudnak tenni. Szerintem ha napelemeket látnék egy parasztházon, egyből azt gondolnám, hogy az belülről is kifejezetten modern, nem pedig ósdi. Szóval lényeg ami a lényeg, a tavalyi nyaralás alatt fordult meg a fejemben az először, hogy ilyenünk akár nekünk is lehetne ilyenünk otthon.

Persze egyből megkérdeztem a feleségemet is, hogy ő mit szólna ehhez. Azt vártam, hogy ő is legalább olyan lelkes lesz, mint én, de csalódnom kellett. Őt szinte hidegen hagyta a téma, sőt, még azt is hozzátette, hogy kicsit szkeptikus a napelemekkel kapcsolatban, mert szerinte mifelénk nem süt annyit a nap, hogy megérje ilyesmibe belevágni. Csalódott voltam a reakciója miatt, de eldöntöttem, hogy beleásom magam a témába és megpróbálom bebizonyítani Eminek, hogy igenis nálunk is érdemes lenne napelemeket használni, mert eleget süt ehhez a nap.

Hónapokon át böngészgettem cikkeket, aminek a nagyrészét meg is mutattam a feleségemnek, de azt vettem észre rajta, hogy őt tényleg nem érdekli annyira a téma. Engem viszont annál inkább. Minél többet olvastam a napelemekről, annál biztosabb voltam abban, hogy nekünk ebbe bele kell vágnunk. Már októberben elkezdtem félretenni minden hónapban amennyit csak tudtam, hogy hamar megvalósulhasson ez a tervem.

Szerencsére azóta már Emit is sikerólt rávennem a napelemek létjogosultságáról. Szilveszterkor az egyik munkatársamék meghívtak magukhoz egy iszogatós, beszélgetős, évbúcsúztató szilveszteri buliba. Nekem már akkor feltűntek a napelemek a ház tetején, amikor még ki se szálltunk a kocsiból. Az este folyamán rá is kérdeztem a kollégámnál, hogy milyen az élet napelemekkel, ő pedig mindent elmesélt. A beszélgetést Emi is hallotta, hiszen ott ült mellettem, és végül ő is csillogó szemmel bólogatott, hogy ez tényleg remek dolog. Végre ő is így gondolja! Bár azt azért kicsit sajnálom, hogy nem nekem sikerült meggyőznöm őt, de sebaj. A lényeg az, hogy végre egy állásponton vagyunk.

Egyelőre még nem tudom, hogy pontosan mikor leszünk majd napelemek boldog tulajdonosai, de egyelőre elég jól áll a spórolás, szerintem néhány hónapon belül bele is vághatunk a projektbe. Nagyon várom már, amint meglesznek a napelemek, majd beszámolok mindenről. Éljen a környezettudatosság és a zöld energia!