Fűtsünk klímával!

Mostanság szívügyem a környezettudatosság. Rengeteg olyan videót és tanulmányt látni az interneten, hogy szépen lassan kipusztítjuk a bolygónkat, és elhasználjuk az összes nem megújuló energiát. Ha elfogynak a nem megújuló energiák, akkor már igazán nem tudom, mihez fogunk kezdeni. Pont ezért érzem úgy mostanában, hogy jobb lenne, ha mindenki sokkal környezettudatosabban gondolkodna.

Fűtésre optimalizált klíma

Volt már szó róla, mennyire szerettem volna napelemet telepíteni a házunkra, korábban írtam már erről, ezt itt olvashatjátok.

A napelemek után pedig az új szerelmem a fűtésre optimalizált klíma lett. Emi, a feleségem az elején elég szkeptikusan állt hozzá a dologhoz, akárcsak a napelemek esetén. Valahogy nem hisz ezekben a termékekben, és nem lehet meggyőzni színes hirdetésekkel. Persze ahhoz, hogy meggyőzzem a fűtésre optimalizált klímák nagyszerűségéről, nem kellett kifejezetten sokat kutatnom.  Az interneten rengeteg olyan oldalt lehet találni, ahol le van írva tételesen, hogy mennyire jók ezek a klímák, és ki van számítva, hogy egy átlagos fűtési szezonban mennyit lehet spórolni a használatával. A gáz árak amúgy is egyre emelkednek, és tapasztalataim szerint a szolgáltatás minősége pedig ezzel együtt romlik.

A fűtés korszerűsítésére egyre több módszer áll a váltani akarók rendelkezésére. Hőszivattyúk, infrapanelek, padlófűtés, kazán, gáz, kőolaj és még sorolhatnám tovább. Mindenképp egy olyan megoldást kívántam választani, amihez használhatjuk a napkollektorainkat. Hiszen minek is szereltettük fel őket, ha nem használjuk ki maximálisan az általuk nyújtott lehetőségeket? Az ára is hamarabb megtérül, ha a napelemek által termelt áramot a lehető legtöbb helyen felhasználjuk.  Pont ezért döntöttem úgy, hogy számunkra a legjobb megoldás a fűtésre optimalizált klíma lenne.
Igaz, ez a szerkezet megint valami olyasmi, amit nem csak megvesz az ember a boltban, hanem alaposan utánajár a lehetőségeinek, megtervezi az egész vásárlást, majd a legmegbízhatóbb szakemberek segítségével felszerelteti. Szeretném, ha a házunk minél környezet barátabb, és közben egyre modernebb lenne. Mert a fűtésre optimalizált klíma egy egészen modern és újszerű megoldás. Valami olyasmi, ami még mondhatni gyerekcipőben jár, de az érdeklődőknek már most is rengeteg tanulmány, kutatás és összehasonlítás áll a rendelkezésükre.

Első körben azt kell kiválasztanunk, milyen klímát szeretnénk. Viszonylag nagyobb a házunk, így nem hiszem, hogy egyetlen darab elég lenne.
Nyáron amúgy is végig a klimatizált helységeket kerestük, hogy behúzódhassunk a rekkenő hőség elől a hideg helyekre, ezekkel a gépekkel végre a mi lakásunk is ideális hőfokú lenne nyáron is. Mert a fűtésre optimalizált klíma nem csak fűt, hanem hűt is. Legalábbis biztos vagyok benne, hogy vannak ilyen modellek is. Nagyszerű, hogy az alapvető hűtőfunkció mellett már fűteni is lehet a klímákkal, és ahelyett, hogy csak fűteni tudnának, ezt a két funkciót ötvözték egy gépben.

Fontos tudni a napelemek szempontjából is, hogy milyen áramerősséggel működik, hogy milyen a fűtési értéke, és hogy hogyan lehet használni. Mert vannak olyanok is a fűtésre optimalizált klímák között amelyeket csak kiegészítésként lehet használni már meglévő fűtés mellett. ezek a modellek is csábítóak, és nyilván a méreteik és tulajdonságaik következtében sokkal olcsóbbak. De én teljesen csak a klímára támaszkodva szeretném megoldani a fűtést. Szeretném teljesen leváltani a teljesen klasszikus, kazános fűtésünket akkor is, ha ezért még egy kicsit folytatnom kell a spórolást.

A klímás fűtésnek sok előnye van, de tulajdonképpen az egészet össze lehet foglalni három szóban: olcsóbb, egyszerűbb, jobb. Igaz, a fűtés hatékonyság sok mindentől függ. Például a fűteni kívánt helységek nagyságától, a telepítés helyétől, és attól, hogy hány készüléket szeretne telepíteni az ember. Nyáron és télen egyaránt hatékonyan lehet üzemeltetni, és annyi fajtája kapható már, hogy majdnem minden lakáshoz egész egyszerűen ki lehet választani a legoptimálisabb darabot. Ha jól választ az ember, akkor rengeteget tud spórolni, sokkal olcsóbb lesz, mint az addigi, már meglévő fűtésének a költségei.

Sokan félnek attól, hogy ezek a klímák nem elég hatékonyak, de ezek csak tévhitek, a legtöbb fűtésre optimalizált klíma egészen -30°C-ig képes felfűteni a lakásunkat, ami valljuk be, magyar viszonylatban bőven jó. Ha nálunk -30°C van télen, az már egészen extrém helyzet.
Nem tudom, hogy lehet-e ezeket a klímákat napelemmel működtetni, vagy a működésüket napelemmel támogatni, de szerintem ha a ház áramigényét ellátja, akkor nem jelent majd kihívást a fűtés is.

Szeretném, ha lassan át tudnánk állni minden mértékben a környezetbarát házfenntartásra, és nem kellene többé nem megújuló energiaforrásokra támaszkodnunk .

Persze, mikor ezt az ötletet előadtam a feleségemnek, eléggé húzta a száját, hiszen ő nem hisz benne, hogy egy háztartás megváltoztatásával sokat tehetünk a földünkért, de a klímás fűtés ötlete neki is nagyon tetszett. melegebb hőmérsékletet érhetünk el vele, ha közvetlenül magasról fűtünk, egyenletesebb lesz a lakás levegőjének hőfoka, nem alakulnak ki hidegebb sarkok, és nem csak a radiátor mellett lesz meleg. Többet nem kell majd a radiátor tövébe kuporodni, ha nem akarunk megfázni egy-egy hidegebb szobában, és az sem utolsó szempont, hogy hosszútávon sokkal olcsóbban ki tudjuk hozni a fűtést. Amúgy is a magyar háztartások legnagyobb kiadását a téli fűtés számla teszi.

Nem kellett sokat győzködnöm, hogy kezdjünk el spórolni fűtésre optimalizált klímára, most már csak az van hátra, hogy félretegyünk, aztán megrendeljük a klímát, felszereltessük, és kész. Persze a meggyőzéshez az is hozzájárult, hogy Emi egyik barátnőjének is ilyen fűtése van, és tudott is ajánlani egy jó helyet, ahonnan megbízhatóan be tudjuk majd szerezni a szükséges gépeket és tartozékokat.

A kivitelézéshez persze elengedhetetlen , hogy találjunk egy olyan áruházat, ahol fűtésre optimalizált klímákat is lehet kapni.  Ha vásárlásról van szó, akkor igyekszem mindig mindent a legnagyobb alapossággal megtervezni, főleg, hogyha egy ilyen nagyobb projekt a tét.  A cél pedig az, hogy minél jobb áron találjuk meg a legjobb lehetőséget.

A fűtésre optimalizált klíma nem is annyira ritka, mint elsőre gondoltam, Emi barátnőjétől pedig remek tippeket kaptunk, többek közt azt is elárulta, hogy honnan szerezhetünk megbízható forrásból fűtésre optimalizált klímát. Ő ezt az oldalt ajánlotta. Innen szerezte be a klímát, és nem győzött áradozni róla, mennyire profi csapattal végezték el a munkát.

Nem csak, hogy a klímáik teljesen elérhető áron kaphatóak, de a szolgáltatásuk is abszolút elsőosztályú. Például nem csak odaadják a klímát, és oldd meg magadnak, hanem a beszerelésben is segítenek. Neki segítettek abban, hogy hova szereltesse egyáltalán fel, hogy hány darabot vásároljon, és hogy mi lenne a legoptimálisabb az elhelyezkedés, a maximális kihasználás szempontjából.  A csapat gyorsan, és profin beszerelt mindent.

A vásárlás és már a  tervezés folyamatában is segítettek neki, készségesen választ adtak minden, a témával kapcsolatban felmerülő kérdésére, hogy biztosan mindennek a tudatában legyen. Például szóltak neki arról is, hogy a fűtésre optimalizált klímával fűtő lakások esetében az áramszolgáltatótól kedvezmény is igényelhető, és mikor eljött a készülék választásának ideje, akkor is igyekeztek, hogy a számára legmegfelelőbbet válasszák ki. Sok fajta klímájuk van, amik között egy hozzá nem értő személy elveszhet. Így az említett barátnő inkább a szakértelmükre bízta magát, és nagyon jól döntött, a fűtése azóta is tökéletesen működik. Tulajdonképp örülök, hogy egy ilyen pozitív visszajelzést kaptam tőle, így bátran fordulok én is ehhez a céghez, mikor eljön az ideje. Legalább nem kell azon kattognom, hogy mit válasszak, mert az elmondásai alapján egyértelmű, hogy honnan fogom beszerezni a fűtésre optimalizált klímát. Minek kockáztasson az ember, ha biztosra is mehet? Ráadásul árban is jók, a visszajelzés is pozitív, sőt, még garanciát is adnak! Arról nem is beszélve, hogy a felszerelés után az időszakos karbantartást is elvégzik, ha szükséges, így megspórolhatom a sok utánajárást, és szerelő keresgélést is.

Nagyon várom, hogy belevághassunk ebbe a kis fejlesztésbe is és a lehetőségeinkhez mérten korszerűsítsük a fűtésünket, és kihasználjuk a módszer adta spórolási lehetőséget.